18 Удивителни Факти, Които Изглеждат Фалшиви На Пръв ПогледДа бъдеш учен е забавно, да провеждаш нови експерименти всеки ден, някои от тях граничещи с лудост – като броене на всички мравки на Земята, искайки делфин да говори по телефона или гледайки пеперуди при земетресение.

Колегите в “Bright Side” знаят, че такива експерименти могат да се окажат невероятни факти, затова избраха онези, които смятат за най-добри за споделяне с вас.

1. Оксфордският университет е по-стар от Ацтеките.

Първите студенти в Оксфорд са през 1096 г., докато градът на ацтеките е основан през 1325 г. Това означава, че университетът е с 200 години по-стар.

2. Когато обещаваме нещо, даваме обещание. Това означава, че този, който наруши обета, трябва да отреже малкия си пръст.

Жестът първоначално идва от Япония. Когато правят обещание, децата свързват малките си пръсти и дават някакъв обет, различен във всяка култура.
Но в действителност, по време на периода Едо (1603-1868), бандитите имат ритуал да откъснат десните си малки пръсти, за да докажат лоялността си. Много по-късно децата превръщат тази традиция в игра.

3. На Юпитер и Сатурн валят диамантени дъждове.

Тези два гиганта имат истинско небе от диаманти. Учените казват, че натискът в гигантските планети може лесно да превърне въглерода в диаманти.
Първо, мълния трансформира метана в въглерод, който се втвърдява, когато пада, превръщайки се в парчета графит след 1600 километра и след това в диаманти след още 6000 километра.