4 въпроса могат да спасят някой човек

Инсултът е сред водещите причини за смъртност и сериозна инвалидизация на възрастните хора.

Увредата на мозъка, която настъпва, превръща иначе справящите се с живота наши родители или баби и дядовци в хора, които имат нужда от непрестанна грижа.

Такова внезапно събитие в живота на което и да е семейство разклаща наложения ритъм, води до сериозни финансови разходи и натоварва близките с грижи, които те невинаги могат да дадат.

Затова превенцията на инсулта и адекватната реакция в първите минути след появата му могат да много да повишат шансовете за пълно възстановяване на пациента.

Не винаги обаче е лесно да се разпознаят всички признаци на мозъчния удар. Особено от човек, който няма каквито и да е медицински познания.

Именно поради тази причина ви предлагаме четири лесни стъпки, с помощта на които ще можете да познаете дали човека до вас е получил инсулт.

Приложете ги, ако ви се стори, че човекът срещу вас внезапно започва да се държи неадекватно, гледа уплашено около себе си или не може да ви даде адекватен отговор на елементарен въпрос.

1. Накарайте го да се усмихне. Ако е получил инсулт, няма да може да стори това.

2. Накарайте го да каже някое просто изречение. Например „Времето е страхотно днес.“ Отново – ако е получил инсулт, най-вероятно няма да се справи.

3. Накарайте го да вдигне и двете си ръце. Ако е получил инсулт, ще успее частично или въобще няма да може.

4. Накарайте го да се изплези. Ако езикът е „изкривен“, ако шава наляво и надясно, това е признак за инсулт.

Ако човекът отговаря дори на един от гореспоменатите симптоми, незабавно се обадете на спешна помощ.

Източник: edna