4 Интересни Причини, Поради Които Япония Е Толкова ЕксцентричнаКъдето и да живеете, вероятно ще намерите Япония за една от най-интересните страни в света. Японските особености са станали нещо като легенда. Защо се случи това?

Колегите от “Bright Side” се опитаха да намерят отговор на този въпрос в японските традиции, манталитет и история.

1.Как Япония се отдели от останалата част на света

Причина № 1: Изолираност. Не е лесно да поддържате връзка със света, когато сте заобиколени от морето. Но това не е всичко. В крайна сметка Великобритания също е остров, но никога не е изолирана.

Причина № 2: Няма експанзионистични тенденции. Климатът и ландшафтът в Европа са добре пригодени за отглеждане на овес и пшеница и отглеждане на добитък. Тези дейности изискват постоянен поток от нова земя. Необходимостта от разширяване доведе до това европейците да станат основните завоеватели на планетата: стремежите им бяха насочени навън.

Естествената среда в Япония обаче е благоприятна за улов на риба и отглеждане на ориз, който може да бъде засаждан на едно и също поле от години. Това прави японците склонни към интензивност: те се съсредоточават върху едно нещо, вместо да са навсякъде.

Те не виждат много смисъл от това, че “идват отвън” и са се изолирали.

2.Защо японците не се срамуват от неща, на които европейците се изчервяват.

 

Отношението към всички неща, които са  “плътски” на Изток и Запад, винаги е било масово различно. Да дадем пример, европейските монарси изобщо не се къпят, докато Азия никога не е знаела това пренебрежение на хигиената.

Виновникът тук е Библията, която настоява, че трябва да пренебрегваме нашите тела и да се грижим само за душите. В Азия тялото било смятано за свещено като душа. Благодарение на Изтока ние вече разполагаме с масаж и много други.

Тези времена са отдавна отминали, но в западната култура остават следи от човешка природа, които са забранени. В Япония обаче тази тема не е табу. Това е третата причина, поради която японците изглеждат толкова различни от нас.

3.Защо буквално умират по време на работа

От най-ранните времена в тази страна една грешка може да доведе до загуба на главата на целия отбор. Ето защо японците са готови да пожертват всичко – включително личното си време – за общата кауза. В съвременната Япония, напускането на работа навреме е безсрамно нахалство, а отнемането на почивка е лош маниер. Половината от населението работят допулнително най-малко 9 часа на седмица (факт).

Това води до изтощение и депресия и дори има случаи на смърт на работното място. Поради това японците знаят как да се отпуснат, както никой друг: те се шляят и участват в глупави телевизионни предавания. Това е жизненоважна необходимост за тях.