4 народни рецепти за това как да спасим листата на краставичките

Защо листата на краставиците пожълтяват? От топлината или от вредителя, какво да правим в този случай и как да спасим реколтата?

Понякога върху листата се появяват малки кафяви петна, в повечето случаи жълтата покривка обхваща цялата област. Когато листата са сухи, значи, че не трябва да чакате, защото може да загубите цялата реклолта краставиците

Защо листата стават жълти

Няма достатъчно светлина .

Обикновено поради тази причина листата в градината пожълтяват. Това е абсолютно нормално. Всичко, което трябва да направите – просто отрежете пожълтели листа.


Вредители . Най-често това е паякът, който изсмуква целия сок от растението, така че листата започват да пожълтяват и изсъхват. От такъв вредител може да се спасите само с народни средства.


Изобилие / липса на влага . В идеалния случай, жълтите листа на краставиците не се появяват, поливане на градината трябва да бъде два или три пъти седмично . Ако лятото е много горещо, тогава всеки ден. Не разчитайте на дъждовно време, краставици не го харесват

Гъбички . Защо краставиците стават жълти? В повечето случаи това са последици от гъбично заболяване. Първите признаци са петна по листата, после стават летаргични и дори поливането им не помага

Повредени корени . Това може да бъде механична повреда. За да се избегнат такива последствия, засадете разсад отново като отстранете плевелите и изрежете в корена.

Въпрос : какво да правя, когато листата станат жълти? Не се колебайте. Можете бързо да закупите някакъв вид химикали, но дали е безопасно? След това реколтата ще бъде пълна с различни химикали. Затова съветваме да използвате домашни.

 

Как да излекуваме жълтите листа на краставицата

Мляко и сапун .

Разредете литър мляко в 10 литра вода. Добавете 30 капки йод и 20 г обикновен сапун за пране. Четкайте листата на всеки десет дни.

Лукова кора . Напълнете 10 литра вода с 0,7 кг лук . Оставете да заври, след това извадете от огъня и оставете да преседи в продължение на 14 часа. Разредете 1 L от получения концентрат с 4 L вода и поливайте всеки храст.


Хляб и йод . Накиснете черен хляб в 10 литра вода. Добавете 1 шишенце с йод. Оставете за една нощ, след това разтворете 1 l от този концентрат в 10 l вода и напойте с разтвор на всеки 14 дни.

Кисело мляко . При първите признаци на пожълтяване на листата на краставиците, разредете 2 литра кисело мляко в 10 литра вода. Напръскайте растението с разтвор. За да ускорите процеса към този инструмент добавете 1 чаша захар.

Следвайте простите съвети и се насладете на резултата в градината и в чинията ! Не забравяйте да изпратите на приятел.

Източник: За Жената