5 ефективни естествени средства, които помагат за справяне с хиперпигментация

В резултат на различни здравни проблеми или просто от възрастта на лицето могат да се появят тъмни петна, които са причинени от хиперпигментация. Това може да се дължи на неправилно функциониране на черния дроб, на следи от акне и т.н. Във всички случаи, проблемът оставя видима следа, която искате да премахнете възможно най-бързо от кожата си. Тук са 5-те най-ефективни естествени средства, които могат да помогнат за справяне с проблема на хиперпигментация. Едно от тях са суровите картофи.

1. Сурови картофи

Картофите съдържат много хранителни вещества, включително витамин B, който активира обновяването на клетките на кожата, също и никотинамид, който е известен със своите освежаващи свойства. Препоръчително е да се търка лицето с парче суров картоф, 3-4 пъти на ден, в продължение на 10 минути. Ако кожата е прекалено суха, можете да използвате малко вода, за да се овлажни.

2. Натурално кисело мляко

Киселото мляко – отлично средство за лечение на кожата на лицето. То съдържа млечна киселина, която много нежно и ефективно ексфолира, омекотява кожата и изсветлява петната. За да извлечете максимална полза от киселото мляко, просто го нанесете върху тъмните петна по лицето като маска и задръжте в продължение на 20 минути. След няколко процедури ще забележите ефекта.

3. Алое

Алое вера – чудесно средство, което помага не само при изгаряния и други кожни проблеми. То съдържа ензими, които отстраняват мъртвите клетки, стимулират регенерацията на кожата и помагат да се отървете от старчески петна. Специалистите препоръчват ежедневното  използване на сок от листата на алое. Просто мажете петната на лицето си със сока всеки ден.

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа комплекс от естествени вещества, които помагат за изчистването на кожата. Свойствата му помогнат и при хиперпигментация. Просто нанесете ябълков оцет върху петната с памучен тампон. Правете това редовно в продължение на месец. Ако имате прекалено чувствителна кожа, можете да го разредете с малко вода.

5. Куркума

Куркума – тя не само е популярна подправка, но и отлично терапевтично средство за кожата. Също така е мощно противовъзпалително средство. Привържениците на натурална козметика препоръчват да се прилага като маска веднъж седмично. Това не само ще подобри общото състояние на кожата, но също така и ще помогне за намаляване на тъмните петна.

Източник: otbaba