6 Исторически Факта, За Които Все Още Сме Лъгани!Това е епохата на информацията и ние често се сблъскваме с нови факти, които заместват нашите предишни възгледи, било то научно откритие или изобретение.

1. Наполеон и носът на Сфинкса

© wikipedia

Великият сфинкс в Гиза е известен с липсата на нос. Както се казва в легендата, армията на Наполеон е разрушила тази част от тялото по време на битка с турците през 1798 г. Но бележките на датския пътешественик Фредерик Норден, в които изобразява статуята без нос през 1737 г., опровергават историята на Наполеон.

2.Ван Гог и ухото му

© wikimedia © wikimedia

Историята на художника, която твърди, че е отрязал ухото и го е изпратил на любимата си, е доста преувеличена. В действителност, всичко се случва след конфликт със своя приятел Пол Гуген, по време на който Ван Гог го нападна с бръснач. В пристъп на разкаяние (или, според някои изследователи, лудост), Винсънт отсича ухото си същата вечер.

3.Рогови каски на викингите

© depositphotos

Свикнали сме да виждаме викингите, изобразявани в рогови шлемове, но археолозите все още не могат да кажат каква е формата им. Такива каски са били изкопани само в техните гробници, а учените смятат, че са били използвани за ритуали, а не за борба. Освен това те са били използвани от бронзовата епоха много преди времето на викингите.