6 трика за предпазване от слънчево изгаряне. Никога повече няма да изгорите

Една от защитните реакции на човешкото тяло срещу слънчевото светлина е образуването на меланин. Точно заради това някои хора са по-податливи на изгаряне.

Това са хора със светла кожа, тъй като тя съдържа по-малко меланин. Но въпреки това хората с тъмна или дори черна кожа биват наранени от слънчевите лъчи.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се предпазите от слънчево изгаряне

1. Кога е най-подходящо да посетите плаж или басейн? Изложете на слънце или рано сутрин до 12:00 или след 16:00 часа. Тогава слънцето е най-безопасно, но също така може да ви навреди, ако не спазвате следващите няколко съвета.

2. Какви очила да носим? Слънчевите очила са най-подходящи, когато имат висок UV-филтър, за да могат максимално много да предпазват очите ни.

3. Как да използваме слънцезащитните продукти? – трябва да нанесете слънцезащитния продукт 30 минути преди излагането на слънце, за да може продуктът да се абсорбира и да започне да действа; – използвайте фактор, който е минимум 15; – нанасяте продукта на всеки 80 минути, дори да е водоустойчив; – не използвайте един и същ слънцезащитен продукт и за тялото и за лицето ви;

Прочети повече – купувайте си водоустойчив слънцезащитен продукт , ако има опасност да се изпотите или да го отмиете;

4. Обличането на дрехи предпазва ли ни от изгаряне? В никакъв случай това не е гаранция , че няма да изгорите, защото когато кожата е мокра от солена вода изгаря по-бързо.

5. Как да изберем дрехи за плаж ?

Изберете дрехи , които покриват възможно най – голяма част от тялото ви , като например при жените са подходящи плажните рокли , които позволяват на тялото ви да диша . Също така избягвайте черните дрехи ,защото те привличат слънчевата светлина . Най- добре ще е да заложите на бели или цветни дрехи.

6. Действат ли домашните рецепти ? Да, действат . Например намазването на изгорялата част от тялото с пасирани краставици , поставянето на студени торбички чай от лайка върху зоната , намазването с кокосово масло, картофи, моркови или домати – също.

През летните месеци предпазвайте възможно най-добре кожата на тялото и лицето си , защото изгарянето не само е доста неприятно , но и може да ви донесе сериозни проблеми като рак на кожата . Бъдете внимателни и отделяйте достатъчно време за избор на слънцезащитен продукт и за нанасянето му. Имайте предвид , че не само горещите дни могат да бъдат коварни .

Вземете необходимите мерки и през по-хладните дни. Ако забележите признаци на изгаряне: появата на мехури, белене и дискомфорт се грижите зоните да са хидратирани, избягвайте слънчевите лъчи и стойте на хладно, пийте много вода и внимавайте при докосването на зоната, защото не е препоръчително да разпуснете мехурчетата. При изгаряне на голяма част от кожата или образуване на много мехури е необходима консултация с лекар.

Източник: Actualno.com