8 Грешки, Които Трябва Да Избягвате, За Да Ставате Лесно На СутринтаУсещането е много познато за много от нас: след лягане рано и сън за не по-малко от 8 часа, все още ви се спи и се чувствате уморени. Често обвиняваме стреса и за безкрайното ежедневие, но понякога причините за сутрешната умора са съвсем различни.

Днес ще ви кажем какво ви пречи да имате добър нощен сън.

8. Без дневен график

Животът ни е в съответствие с циркадианния ритъм (известен също като биологичен часовник), който е редовен цикъл на редуващи се сънливост и бдителност. За лягане в различно време всяка вечер прекъсваме този цикъл и това може да доведе до сънливост и умора. Добре е да имате навика да си лягате по едно и също време всяка вечер.

7. Улавяне на сън през уикенда

Ако спите 5-6 часа през делничните дни, докато времето, прекарано в леглото през уикендите, е два пъти по-дълго, отново – нарушавате биологичния ритъм на тялото си. В допълнение към нарушенията на съня, той е изпълнен с повишен риск от развитие на затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. За да избегнете това, опитайте да не променяте времето за събуждане с повече от час.

6. Натискане на бутона Дрямка

Още 15 минути, изстреляни от вашия будилник, няма да ви помогнат. Ако отново се замислите, може да попаднете във фазата на дълбокия сън и да се почувствате още по-уморени от събуждането. Най-добре е да настроите алармата си за времето, когато абсолютно трябва да станете – и да тренирате волята си.