8 Общи Мита За Космоса, Които Трябва Да Знаете Точно Сега!Обзалагаме се, че много от вас са мечтали да отидат в космоса и да станат свидетели на астероиди и метеори. Повечето от нашите познания, свързани с космическото пространство, са създадени чрез някои от холивудските филми или неподходящи интернет блогове, които са много далеч от реалността в повечето случаи.Днес ще разсеем няколко мита за пространството, което вероятно би ви разочаровало.

 

1. Меркурий е най-близо до слънцето и следователно е най-горещата планета.

wittyfeed

Разстоянието на планетата от слънцето не влияе върху средната температура на планетата. Говорейки за Меркурий, да, наистина е най-близката планета до слънцето, но това не означава, че е най-горещата.
През деня температурата на повърхността на живака може да достигне до 420 градуса по Целзий. Най-горещата планета в Слънчевата система е Венера, а средната температура на планетата не е под 462 градуса по Целзий.

2.Дори Луната има по-тъмна страна.

wittyfeed

За тъмната страна се смята страната, която не е осветена от слънцето, но би било по-точно да се говори за страната, която не се вижда от хората. Луната и земята се въртят едновременно, което означава, че виждаме само едната страна на нашия спътник и затова тъмната страна на луната не може да се види без да напуска земната орбита.
Също така, тъй като луната и земята се въртят около оста, лъчите на слънцето достигат всички части, така че всъщност няма тъмна страна на луната.

3.Земята е кръгла.

wittyfeed

За нас е известно, че земята не е плоска или квадратна, но има кръгла форма. Планетата Земя е леко сплескана в полюсите и се разширява в екватора, а също и нейната повърхност постоянно се променя поради непрекъснатото движение на тектонските пластини и ерозията.
Би било разочароващо да знаете, че формата на земята е доста различна от всякакъв вид топка, а по-скоро прилича на неправилен картоф или круша.