8 Шокиращи Факти За Някои Храни, Които Няма Да Повярвате, Че Са Верни!Хранителните продукти, които купувате в магазина, често съдържат допълнителни съставки. Решихме да разберем какво наистина се съдържа в нашата любима храна.

Информацията, която предоставяме по-долу, не означава, че никога не трябва да ядете някои от тези продукти, но показва, че трябва да контролирате количеството, което консумирате. Това е особено важно за децата. Прочетете до края, за да получите най-добрия съвет за избора на хранителни продукти.

1.Кетчуп

 

Концентратът тук е пюре, което съдържа домати и царевично нишесте. Количеството домат в концентрата зависи от качеството на кетчуп и варира между 6% и 10%. Когато се прави кетчуп, често се добавя царевичен сироп, което помага да се запази и да се направи гъст.

Съвет: Когато избирате кетчуп, купувайте такива с по-високо качество.

2.Ракови пръчици

Месото (сурими), използвано в раковите пръчици, се произвежда с помощта на евтини видове риба. Филетата се почистват, полагат се усилия за премахване на рибената миризма и след това се смилат на кайма. Другите съставки – сол, захар, соев протеин, растително масло, хранителни оцветители и добавки – след това се смесват.

Съвет: Висококачествените замразени пръчици от раци не се разкъсват, когато се подвиват и са направени с дебела обвивка. Ако лесно се счупят при огъване, това показва наличието на голямо количество царевично нишесте.

3.Картофен чипс

Картофените чипсове се произвеждат по-често от преработени картофи, отколкото от пресни, което е външно подобно на прах за пране. Най-напред се добавя ориз или царевично брашно. Акриламид, канцероген, се натрупва по време на процеса на термична обработка на картофените чипсове. Беше установено, че някои марки картофени чипове съдържат количества от това химично вещество, които надвишават нивата на безопасност (0,2 μg на килограм) с 1,000%.

Съвет: Картофените чипсове, произведени от цели картофи, съдържат повече масло, защото са пържени, докато тези, приготвени от преработени картофи, обикновено се пекат.