9 Храни, които не трябва да комбинирате с лекарста!Всички знаем, че лекарствата трябва да се взимат стриктно по разписание, както по отношение на доза и схема на прием, така и по отношение на начина на хранене по време на лечение.

Представяме списък с комбинации от 9 храни и лекарства, които не бива да приемате в никакъв случай.

Четете и бъдете здрави!

1.Бронхолитици (предписвани при лечение на астма, бронхит и други заболявания на белите дробове)

pixabay pixabay

  • Лекарства: теофилин, албутерол.
  • Ограничения: храни и напитки, съдържащи кофеин.

И двете лекарства стимулират нервната система. Така че, за да избегнете излишната нервност и тревожност, трябва да се откажете от кофеина по време на лечението. Бъдете особено внимателни с теофилин, тъй като кофеинът рязко увеличава неговата токсичност. Също така трябва да намалите мазните храни. Те повишават бионаличността на теофилин, а това може да доведе до предозиране.

2.Антихипертензивни лекарства (предписвани при превенция и лечение на сърдечно-съдови и бъбречни заболявания)

pixabay pixabay

  • Лекарства: каптоприл, еналаприл, рамиприл.
  • Ограничения: храни, богати на калий.

Лекарствата от тази група увеличават нивата на калий в кръвта, което може да доведе до аритмия и задух. Ето защо трябва да се откажете от бананите, картофите, соята и спанака по време на лечението.

3.Антиаритмични лекарства (предписвани при сърдечни аритмии или нарушения на сърдечния ритъм)

pixabay pixabay

  • Лекарства: дигоксин.
  • Ограничения: женско биле.

Женското биле, наричано още сладък корен или сладник, съдържа глициризинова киселина, която взаимодейства с дигоксин и може да предизвика сърцебиене и разтройство. Това вещество присъства в сладкиши, торти и други сладкарски изделия. Също така може да бъде открито в бирата. Хранителните влакна (триците, например) намаляват ефективността на лекарството, така че е най-добре да ги приемате два часа преди или след хранене. Билки като сена и жълт кантарион също намаляват активността на дигоксин.