Пазете се от тези 10 измамни трикове, които се прилагат на всички туристи!През 2016 г. има около 1,235 милиарда международни туристи по света. Във връзка с 2015 г. това е увеличение с 4%. В същото време Франция, САЩ, Испания, Китай, Италия и Обединеното кралство станали най-популярните страни сред туристите.

Наред с нарастващия брой туристи, броят на измамените пътници също се увеличава. В края на краищата, когато посещаваме чужди държави, често се доверяваме на местните хора твърде много. Но след като го осъзнаем, може да бъде твърде късно.

Колегите в “Bright Side” решиха да споделят най-често срещаните трикове, които измамници и крадци използват в почти всяка страна по света.

1.Изгубени вещи

Представете си, че вървите тихо през непознат град. Изведнъж забелязвате, че на тротоара има пръстен, гривна или някакъв друг доста скъп артикул. Вземете го и точно в този момент някой идва и ви насърчава да не търсите собственика (казват, че това е практически невъзможно), а да разделите стойността на елемента наполовина.

Той обаче ви казва, че в момента няма пари в себе си и ви предлага да му заплатите половината сума в аванс и да задържите вещта за себе си. По-късно се оказва, че бижуто е напълно фалшиво и безполезно и че сте дали голяма сума пари на измамник.

2.Гадателки

В много страни по света местните жители изкарват прехраната си чрез гадателство.

Бъдете бдителни. Не се заблуждавайте от такива евтини трикове, дори ако се опитват да ви убедят, че те могат да ви спасят от финансов колапс или нещо по-лошо. Най-вероятно просто ще ви открадне парите или ценностите, умело замествайки ги с фалшификати.

3. Частни таксита

Ако посетите различен град или чужда държава, препоръчително е предварително да резервирате трансфер с надеждна компания. Но ако това не е предварително зададено, използвайте обществения транспорт (метро, трамваи, автобуси) или резервирайте такси с голяма компания, която ви казва за таксите преди пътуването.

Не вярвайте на частните таксита, тъй като те могат да презаредят или умишлено да ви прекарат през възможно най-дълъг маршрут.

4. Тарифи

Когато отивате на екскурзия в другата страна, е добре да познавате курса на местната валута и как изглежда тя. Нерядко продавачи и хотелиери ще ви предложат да заплатите по-висока сума в евро, отколкото бихте платили в местна валута, затова е хубаво да сте обменили пари предварително. Освен това внимавайте с рестото, недоброжелателни продавачи могат дори да ви върнат стара валута и вие изобщо да не разберете.

 

5. Измамен продавач

Подобни измамници ще срещнете в малките магазинчета и в сергиите със сувенири. Измамникът винаги върши няколко неща едновременно: говори по телефона, пазари се с трима клиенти, взима пари и връща ресто. През това време може да запише данните на кредитната ви карта или да ви върне по-малко ресто.